+359 887 433 323

office@leadersplay.com

LeadStreet - настолна игра, която учи децата на важни личностни умения


Защо предприемчивостта е важно житейско умение за успех през XXI век?

Ако вие сте родител и смятате, че предприемачеството е не просто измислянето и реализирането на успешна бизнес идея, а е целият процес по изграждане на личностни компетенции като: ефективна комуникация, мислене в перспектива, творчество, работа в екип, съобразителност и целеустременост, то тази игра е точно за вашето дете.

Вие сте собственик на успешен бизнес и знаете колко ключова е практическата подготовка за управлението му?

Вие не сте собственик на бизнес, но вярвате, че предприемчивостта е важно умение от XXI век, което не просто ще подсигури бъдещия успех на детето ви, но и ще го накара да бъде по-отговорно, по-мислещо и по-активно относно случващото се около него?

Отговорът ви е “да”? Е, тогава искам ви попитам…

Кога беше последният път, в който имахте желание да предадете поне малка част от уменията си за управление на време и ресурси на детето си?

Кога беше последният път, в който насърчихте детето си да опита да изкара пари само, за да си купи желаната играчка?

Не беше скоро, нали?

По какъв начин LeadStreet помага на вашето дете?

Умението на младите хора да градят своето бъдеще и да бъдат активни по отношение на заобикалящия ги свят, зависи пряко от това, какво са научили от най-ранна детска възраст. Докато навършат девет години децата запаметяват и копират поведението на родителите и познатите си. След деветгодишна възраст подрастващите започват да се изграждат самостоятелно като личности и да прилагат наученото.

Може би казаното ще ви накара да се замислите кога трябва да започнете с първите уроци по предприемачество?

Основата, върху която екипът ни гради развиването на компетенцията предприемчивост, е разбирането, че всеки избор, който детето прави, води до едно или друго дългосрочно последствие.

Не е сложно, нали?

Защо седемгодишните деца трябва да придобият подобни умения?

  • LeadStreet е разработена по специална методика, която умело прикрива учебното съдържание, включено в играта, и кара децата искрено да се забавляват докато придобиват ценни за тях личностни умения. Ученето чрез забавление и игра прави възможен процеса по усвояване на сложните на пръв поглед тематики.
  • До 2034 година над 47% от познатите ни професии ще изчезнат.

Нашата кауза е да подготвим децата за утрешния ден. Тенденциите, професиите и интересите са преходни и независимо какво се случва - единственото, което остава въпреки тях, е наборът от личностни умения.

Ние се борим за създаването на силен характер в децата, който ще им помогне в това да се чувстват уверени всеки път, когато им се наложи да се справят с различните предизвикателства, които светът неминуемо ще им поднесе.

Какво представлява играта?


LeadStreet учи децата как да мислят в перспектива, да взимат решения, да управляват ресурси, да си поставят цели и да ги постигат. И тъй като детството е времето, в което всяко дете има възможността да се забавлява истински и да мечтае неограничено, ние вярваме силно, че именно това е най-подходящият момент за полагането на основите за изграждане на личността. Защото единствено чрез изграждането на личността си, всяко дете може да повярва истински в себе си и да бъде уверено, че може да постигне всяка една своя мечта, стига да работи за нея. 

Механиката на игра на LeadStreet е направена така, че да постави децата в среда, в която постоянно трябва да взимат решения, правейки избор измежду различни варианти. Първото им решение започва с избора на герой. Към момента в играта има шест различни героя, всеки от които има своя собствена история и личностни умения. Обикновено децата предпочитат да играят с герой, който е близък по характер до тях самите. Личностните умения на героите не са случайни - те са свързани с историите и мечтите им. По този начин даваме възможност на вас - родителите, да поговорите с детето си по време на игра и да му обясните по какъв начин тези умения са важни и ще бъдат от полза на конкретния герой в реализирането на мечтите му. 

Когато разгледате по-подробно играта, ще видите, че за да постигнат целите си, децата преминават през игралното поле, като на всеки ход имат възможност да изберат между няколко карти. Картите, които създадохме са изключително близки до ежедневието на всяко дете. Избирайки дадена карта, детето вижда, че тя едновременно му дава и му взима определен брой ресурси. Така например ако на детето се падне карта от типа на “Имаш 100/100 точки на контролното по английски език”, то ще получи +2 знание и -1 време, но ако му се падне карта - “С приятели отивате на кино”, ще има +2 забава и -20 монети. Задача на децата е да преценят коя карта ще допринесе за постигане на крайната им цел. 

Макар моделът да изглежда привидно лесен, той оказва изключителни резултати върху децата. Учи ги да взимат решения, да бъдат целеустремени и да преценяват кога и от какво имат нужда. С постигането на заложените цели, децата започват постепенно да придобиват увереност в себе си и във взетите от тях решения, което е предпоставка и за изграждането на вътрешната им мотивация.

По отношение на финансовата грамотност сме заложили два основни урока. Първият е, че парите не са цел, а средство, а вторият - е насочен към изграждането на умения за управление на лични финансови средства. Също така в играта има банка, която позволява на децата да депозират парите, които получават по време на игра, за 3, 5 или 7 хода.

LeadStreet е много повече от образователна игра, защото създава споделено пространство между родителите и децата, в което всеки родител може да обясни по лесен и достъпен начин колко е важно да умеем да управляваме времето и личните си финансови средства.

Какво съдържа кутията?

По какъв начин методът на игровизацията е сходен с Монтесори?

Начинът на обучение не е предначертан - LeadStreet предоставя на децата възможността да решават проблемите, които срещат по време на игра, в света, който сами са създали. Това, от своя страна, им дава свободата да изразяват своята креативност, без да се ограничават от предизвикателствата, с които съвременната образователна система ежедневно ги среща.

Методът е насочен към интересите и потребностите на децата - Децата са главните действащи лица по време на игра и взимат самостоятелно всички решения - това води до изграждане на увереност в себе си, осъзнатост и отговорност по отношение на направения избор.

Методът позволява самообучение и контрол - Решаването на проблеми, постигането на цели и взимането на решения, е свързано с проба и грешка. Всяко решение, което децата правят, води до различен резултат. По този начин децата могат да изпробват различни стратегии, докато играят, и след това да изберат коя е най-подходящата за постигането на зададените им цели, без намеса на възрастни.

Кой може да използва LeadStreet?

LeadStreet се вписва в различни контексти, може да се използва за разнообразни цели и отговаря на нуждите на следните аудитории:

  • Домашно обучение
  • Монтесори училища
  • Учебни центрове
  • Начални училища
  • Занимални
  • Обществени библиотеки
  • Общностни центрове
  • Лагери

Какво казват родителите?

Страхотно е, че най-накрая има игра, която ни позволява да разговаряме с децата си за важността на управлението на времето, джобните пари и смисъла на образованието. Когато го правим, като част от играта, дискусията е много естествена и прави разговора значително по-интуитивен и лесен за провеждане. Обясненията са достъпни и децата действително слушат и разбират какво им казваме.

- Йохоноро Тагаева

Като майка на две деца, обичам моментите, в които играят и прекарват време заедно. LeadStreet им позволява да прекарат около час заедно и им предоставя възможността едновременно да си помагат и да се конкурират. Харесва ми, че всяко дете трябва да си измисли само стратегия, която да следва по време на игра.

- Зорница Николова

Когато за пръв път чух за игра, която обучава децата на предприемачество и финансова грамотност, бях силно скептичен. В крайна сметка играхме със сина ми и няколко от неговите приятели и всъщност бях истински изненадан от любопитството, което играта провокираше в тях. Те задаваха много въпроси, свързани с банките и начина им на работа, както и за връзката между това, което печелим, и това, което харчим.

- Николай Николов

Бележка от Гергана

Email бюлетин

Абонирайте се за нашия имейл бюлетин, за да получавате първи актуална информация и специални условия за закупуване на нашите продукти и / или за участие в нашите обучения, събития и инициативи.
Без спам - единствено полезна информация.

Абонирай ме